Průvodce výběrem a nákupem proteinu

Průvodce výběrem a nákupem proteinu

Protein (proteinový prášek) patří mezi doplňky výživy, na které fyzicky aktivní (sportující) jedinec narazí, spolu se spalovačem tuku, jako na první. Protože se jedná o poměrně nákladný produkt, pokusíme se vám tímto článkem odhalit co nejvíc, abyste se v procesu výběru mohli rozhodnout co nejlépe a neskončili jako oběť marketingových tahů.


Co je protein

Protein se jako výživový doplněk nejčastěji prodává ve formě prášku. To, zda je prášek uskladněný v plastovém sáčku, nebo se nachází v tvrdé plastové dóze, nemá na kvalitu produktu žádný dopad.

Úlohou proteinu je dodat tělu bílkoviny, které jsou následně použité při výstavbě svalové hmoty, která vzniká v době regenerace (odpočinku).

Na tomto místě trošku odbočíme a připomínáme, že svaly nerostou v posilovně, ani během běhu na stadionu nebo v přírodě, ani při rubání dřeva. Svalstvo se tvoří jen tehdy, když po kvalitním tréninku (po zatížení) odpočíváte a zároveň dodáte tělu materiál, z něhož nové svalstvo následně vznikne.

 

Proč se protein prodává v prášku

Hlavním důvodem, pro který se fyzicky aktivní jedinec rozhodne pro výživový doplněk jakéhokoliv druhu, je fakt, že chce (potřebuje) co nejvíc ušetřit svoji tělesnou energii a dodat tělu už hotové látky potřebné k regeneraci – výstavbě svalstva.

Protein se v prášku prodává proto, aby bylo možné zředěním prášku s vodou nebo mlékem připravit nápoj. Takto připravený proteinový nápoj představuje pro tělo ideální zdroj výživy a na jeho trávení nespotřebuje žádnou energii navíc.

Tady máme nejzásadnější benefit proteinu – tělo nemusí v žaludku skladovat a míchat tuhou stravu, nemusí ji postupně uvolňovat do střeva a nakonec ji nemusí namáhavě štěpit.  

 

Typy proteinů

Při typizaci proteinových výrobků nás budou zajímat dvě zásadní kritéria:

  1. Původ proteinu: (živočišný/rostlinný)
  2. Způsob výroby samotného prášku: (koncentrát/izolát/hydrolyzát)

Výrobce proteinu má dvě základní možnosti, z nichž proteinový prášek vyrobí. Pokud se rozhodne pro rostlinný, tak výsledkem bude produkt označený jako sójový protein, hrachový protein, pohankový protein, konopný protein.

Tyto výrobky jsou vhodné zejména pro lidi, kteří trpí alergií nebo zažívacími problémy, které neumožňují plnohodnotně trávit proteiny živočišného původu.

Je třeba ještě připomenout, že proteiny rostlinného původu jsou v nabídce e-shopů zastoupené méně a figurují v ní zejména jako alternativa k práškům živočišného původu.

Když se blíže podíváme na tzv. živočišné proteiny, v nabídkách narazíme na tři základní typy – mléčné (syrovátkové), vaječné (egg) a hovězí (beef). Ze vzpomenutých typů jsou nejvíc zastoupené syrovátkové proteiny. Zde platí opět to samé, co i u rostlinných proteinů, že vybírat je nutné podle toho, co je vaše tělo schopné strávit bez vedlejších a nepříjemných příznaků.

E-shop Protein.cz má ve své nabídce všechny typy a je jen na vás, co vám bude vyhovovat.

 

Syrovátkové proteiny

Nejvíc zastoupené proteiny v každém e-shopu jsou právě syrovátkové (mléčné) proteiny. Své pojmenování mají proto, že se vyrábějí z vedlejšího produktu při zpracování mléka – ze syrovátky.

Tyto proteiny jsou vhodné pro úplně každého s výjimkou lidí trpících intolerancí na laktózu (mléčný cukr).

Při výběru z této kategorie se řiďte následujícím pravidlem o kvalitě, která je daná výrobním procesem. Nejkvalitnějším proteinem je hydrolyzát, méně kvalitní je izolát a nejméně kvalitním je koncentrát. Jednotlivé druhy mají i odpovídající cenovky.

Jak chápat slovo kvalita v kontextu proteinových prášků? Nemusíte mít obavy, že koupí koncentrátu dostanete spolu s bílkovinou nějakou nečistotu, umělou hmotu nebo bezcenný bílý prášek. Je to zejména o výrobním procesu, který bílkovinu vždy mírně zdegraduje a v případě hydrolyzátu je toto znehodnocení nejmenší.

 

Podíl bílkoviny

Při výběru vhodného proteinu (proteinového prášku) budete mít na výběr různé produkty, u nichž je potřebné sledovat také podíl bílkoviny ve 100 g výrobku – jedná se o tzv. koncentraci. Ta se může pohybovat od 50 do 90 %. Čím vyšší koncentrace (bílkoviny), tím vyšší je cena. Zbývající procenta jsou tvořená sacharidy a dalšími látkami, které podpoří lepší rozpustnost a vstřebatelnost ve střevu.

 

Kdy protein (ne)potřebuji

Abychom se vyhnuli zbytečnému nákupu ne laciného proteinového doplňku, chceme vám pomoci v rozhodování se, zda koupit, nebo ne.

Nejdříve je třeba si zhodnotit, jaký typ cvičení / fyzické aktivity realizujete (běh/jumping/pilates/fitness), a následně jaké jsou vaše cíle (zhubnout/přibrat/zábava).

V případě, že realizujete běh pro zábavu s cílem se provětrat a být na čerstvém vzduchu, je pro vás užívání proteinu zbytečná investice. Stejně zbytečné je investovat do proteinu v případě, že realizujete jumping a chcete zhubnout. Všeobecně pokud vykonáváte jakoukoliv aktivitu rekreačně, případně s cílem zhubnout, tak nákupem proteinu a jeho užíváním nic nepokazíte, ale svoje peníze utratíte víceméně zbytečně.

 

Dobrá rada na závěr

Pozor, nelze zapomínat, že jen koupí a užíváním proteinu se na vaší postavě/zdraví nezmění vůbec nic. Protože se jedná o doplněk stravy, tak na prvním místě je fyzická aktivita, potom výživná a kvalitní strava a až na závěr výživový doplněk.

Momentálně vám už nic nestojí v cestě při výběru správného doplňku – proteinu. V případě, že jste se rozhodli pro protein nebo jiný doplněk výživy, všechno potřebné najdete na Protein.cz.

Bonipo doporučuje